bouwdetails hier in Nederland

construction details charactoristic to the times the climat and materials specifications

Oud gevelbeeld blijft ondanks nieuwe gevelisolatie

Het Eiffelgebouw is na grondig herstel getransformeerd tot The Student Hotel, lofts en bedrijfsruimte. Voor de isolatie is gekozen voor een isolatielaag van 150 mm aan de buitengevel. Om het oude gevelbeeld terug te laten komen is de profilering van de oude gevel exact overgenomen. Dus met alle lisenen, vloerranden, lateien en waterslagen. Daarop is een handmatig bewerkte stuclaag aangebracht, waarin ondiepe lijnen zijn getrokken om het ambachtelijke karakter van het oude metselwerk te imiteren.

Verdiepingshoge glazen schalen

Door Redactie Bouwwereld

Een oude school nabij het Concertgebouw in Amsterdam is verbouwd tot oefenruimte voor het Concertgebouworkest: RCO House. Het gebouw heeft o.a. een ensemblezaal voor kamermuziek. Om dit mogelijk te maken zijn vier bestaande klaslokalen samengevoegd door de muren tussen twee lokalen en vloer van de eerste verdieping deels te slopen.

In de zaal is een extra binnengevel gecreëerd met verdiepingshoge glazen schalen. Deze bolle panelen zorgt voor het verspreiden van het geluid en het voorkomen van ongewenste weerkaatsingen. Ter hoogte van de oude verdiepingsvloer en de buitengevel is een beloopbare zone gemaakt t.b.v. schoonmaakwerkzaamheden.

Aluminium composiet als vijfde gevel

De nieuwe klimhal in Leeuwarden heeft een vorm die functioneel bepaald is. Op deze vorm en de functie van de hal is een beeld gebaseerd van een achteroverleunende rots. Een reliëf in de aluminium gevelbeplating versterkt dat beeld. De aluminiumcomposiet bekleding is doorgezet over het dak, dat daarmee een vijfde gevel wordt. De twee knikken die het dak in drie vlakken delen, versterken de 3D-vorm. De beplating ligt over de waterkerende laag, die bestaat uit bitumineuze dakbedekking. Het dak is opgebouwd met stalen warmdakplaten, waarvan de onderzijde geperforeerd is vanwege geluidsabsorptie.

 

deze hele pagina is informatief, wij zijn hier niet bij betrokken

Vloerranden weggewerkt met luifelconstructie

De vloerranden van het nieuwbouwproject Danzigerkade 125 zijn bij de voorgevel van dit gebouw weggewerkt achter een esthetische luifelconstructie, die in hoogte is samengesteld uit vier gevelbanden in de kleuren zwart, donkergrijs, lichtgrijs en wit. Kenmerkend is dat de bovenste zwarte band het meest uitkraagt en de donkergrijze, lichtgrijze en witte band steeds iets minder uitkragen. Om dit geheel stabiel in zijn vorm te houden en ook nog eens stabiel te kunnen monteren, zijn er forse staalconstructies en consoles ontwikkeld. De maatvoering luisterde nauw, want de aanzichtbreedte van de gevelbanden, ook al liggen ze terug, mocht niet verlopen.

Onopvallende ophanging voor nieuwe balkons

Een kantoor uit 1954 is getransformeerd tot woongebouw met 85 appartementen. Daarvoor waren wel nieuwe balkons nodig. De balkonplaten zijn 2,7 meter breed en 2,4 meter diep en liggen op stalen Z-profielen aan de gevel en tegen de kolommen. Verder hangen ze met stalen trekstangen aan de gevelkolommen. Om de ophanging zo onopvallend mogelijk te maken, de ankers niet aan de zijkant maar aan de bovenkant van de balkonplaat te laten aangrijpen. Ook zijn de schoren aan de bovenzijde zo laag als constructief verantwoord was met schotelankers aan de bestaande betonnen kolommen bevestigd.

Drainage of the frame under the balcony floor

Balconies were installed on the Bilderdijkkade in Amsterdam that, according to the regulations, were allowed to protrude a maximum of 500 mm. To accentuate the windows of the facades, a steel frame was chosen, into which the balcony could immediately be included. To be able to achieve this, far-reaching detailing and careful implementation were required. The balcony consists of steel beams with a floor grid on top. A water hammer has been applied to the steel beams under the grating to direct water from the frame outside the facade surface. The water can drain out of the floor construction through a number of small drainage holes.

Bestaande tralieliggers hergebruikt

Het hoofdgebouw van de TU/e is zeer duurzaam gerenoveerd. Bij de verdiepingsvloeren zijn de tralieliggers hergebruikt t.b.v. de nieuwe vloeropbouw. Vanwege de akoestiek en inpassing van de installaties moesten de vloeren en plafonds wel opnieuw afgewerkt worden. Het nieuwe pakket moest aan de eisen voor geluidwerendheid voldoen, maar mochten niet te zwaar en te dik zijn. Het (klimaat)plafond bestaat o.a. uit 2 gipsvezelplaten en minerale wol. De vloer is opgebouwd uit een vloerplaat, minerale wol en twee lagen gipsvezelplaten.

Stevige dakrand met bladmotief

De halfronde uitbouw aan een monument in Leiden is voorzien van een aluminium gevelbeplating met een bladmotief. Aan de bovenzijde is een stevige dakrand gecreëerd door deze vijf keer naar voren te laten springen, waaraan het bladmotief trapsgewijs rondom is gemonteerd. Deze dakrand mocht echter niet op die manier aansluiten op het aangrenzende monument omdat die te ver naar voren sprong. Dat had namelijk mooie historische ornamenten ter plaatse van die aansluiting. Door de horizontaal verspringende dakrand ook verticaal trapsgewijs te beëindigen, is de aansluiting op de gevel zo ver mogelijk teruggelegd.

Boomstammen als dragende kolommen

Een oude bastei is de basis van een nieuw museum in Nijmegen. Architectonisch en constructief vergde dat diverse hoogstandjes, waaronder tien meter hoge dragende douglas stammen. Deze stammen dragen o.a. twee houten verdiepingsvloeren. De houten vloeren zijn zo slank mogelijk gehouden en zijn 70 mm dik. De draagconstructie bestaat uit kinderbalken van massief hout en moerbalken van gelamineerd hout. Voor de verbinding van gelamineerde vloerbalken met de boomstammen is een detail ontwikkeld waarbij een stalen T-plaat aan de boom geschroefd is met lange houtschroeven die 45 graden omhoog wijzen. Het lijf van de T is als slisplaat ingelaten in de gelamineerde liggers.

Glazen dak diamantbeurs

De Amsterdamse Diamantbeurs wordt getransformeerd tot Capital C. Op het dak komt een nieuwe glazen dome. De optopping bestaat uit een koepelgewerf van glas en met stalen frames. De frames zijn opgebouwd uit stalen kokerprofielen van 100 x 200 mm. Voor het plaatsen van het glas zijn aluminium extrusieprofielen van Raico bevestigd op de stalen kokers. e glaspanelen zijn zonder zichtbare bevestiging ingeklemd door toggles in terugliggende afstandshouders tussen de glasplaten.

The glass panels are clamped without visible fixation by toggles in recessed spacers between the glass plates.

Gekromde balkons

Pal aan de A10 staat een compact wooncomplex met de muzikale naam Rhapsody in West. Afgeronde torens verspringen als muzieknoten op een verhoogd maaiveld.

De doorgaande gevelbanden met de balkons vormden een uitdaging. Deze zijn in prefab beton uitgevoerd en met isokorven aan de breedplaatvloeren van het gebouw gestort. Om het aantal mallen te beperken zijn er slechts drie krommingen gemaakt, dat was een hele puzzel. Door de detaillering van de balkonvloeren waarvan de onderzijde gelijkloopt met de vloeren, is de opstap van het balkon naar binnen zo’n 140 mm hoog. Dat is helaas niet ideaal, vooral als het gaat om gebruik door ouderen of mindervaliden

Houten optopping met Hollandse klimaatgevel

De optopping van het Edge Olympic-gebouw is uitgevoerd in hout, met gelamineerde kolommen en liggers die in het zicht zijn gelaten. De keuze voor hout was o.a. vanuit constructief oogpunt het meest voor de hand liggende. Om een duidelijk contrast te vormen met de bestaande bouwlagen heeft de optopping een volglazen gevel gekregen. Voor de volglazen gevels van de optopping was beperking van de zontoetreding een belangrijk item. Hiertoe is op de oost- en westgevel een zogenaamde Hollandse klimaatgevel gecreëerd. Deze klimaatgevel maakt gebruik van de spouw die ontstaat tussen gesloten binnenzonwering en glas. Middels een koof boven langs de gevel wordt de warme lucht tussen binnenzonwering en glas afgezogen. De binnenzonwering is hiervoor gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem.

Biobased bouwwerk met Accoya-kozijnen

Het Biosintrum moest toonaangevend en vernieuwend zijn op het gebied van biobased bouwen. Om die reden is gekozen voor een houtconstructie die grotendeels bestaat uit lokaal gewonnen lariks- en vurenhout. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de kozijnen ook in larikshout uit te voeren. Maar die moesten dan eerst behandeld worden. Omdat Accoyahout wel onbehandeld toegepast kon worden, is uiteindelijk voor dat materiaal gekozen. Onbehandeld Accoya is namelijk duurzaam en makkelijk schoon te houden zonder dat de kwaliteit van het hout wordt aangetast.

Sound reduction with perforated facade.

High demands were placed on the facades of the Amerena Sports Complex in Amersfoort. The main requirement was that they reduce noise. Both inside and out. To realize the latter, the outer construction consists largely of metal sandwich panels with perforated single panels in front. The perforated elements are 3 mm thick aluminum plates with a base size of 1.00 x 2.00 meters, which are set / formed in a box shape with a working thickness of 40 mm. They hang with so-called bed hook attachments, three per side, from special fins. These fins, attached to the rear carrier panels, have a V-shape and protrude well in front of the perforated elements, so that the façade view is divided into planes.

HSB-wand met steenwol en isolatiefolie

De zogenaamde koloniewoningen maken een comeback, maar dan wel duurzaam. De woningen zijn gebouwd met houtskeletbouw elementen. Het voorhuis, het gedeelte dat op de openbare weg uitkijkt, is net als het vroegere woongedeelte met baksteen afgewerkt en het achterdeel, dat vroeger schuur was, met gepotdekselde houten delen. Dankzij het lichte gewicht van de hsb-elementen en de conditie van de grond zijn er geen palen nodig. Het gemetselde deel bestaat uit een buitenspouwblad met 90 mm steenwol isolatie en 3 mm SuperQuilt-isolatie. Daarmee wordt in totaal een Rc-waarde van 5,5 m2.K/W gehaald.

Daglicht uit plafondeilanden

De fietsparkeergarage Strawinsky valt onder andere op door de plafondeilanden die boven de fietsenrekken zijn gesitueerd. De plafondeilanden zijn vormgegeven als een boomblad. De randen zijn gemaakt met strakke witgecoate aluminium U-profielen, waarin ledverlichting is aangebracht, alsmede de noodverlichting. Deze ledverlichting heeft een warme kleur en verlicht de paden tussen de rekken. De plafondeilanden zelf zijn van strekmetaal. Boven het strekmetaal is indirecte verlichting aangebracht met een koude kleur, overeenkomend met daglicht, waardoor de illusie van skylights ontstaat. In deze plafondeilanden zijn ook alle installaties verwerkt, inclusief de ventilatie. Alle installatieonderdelen zijn wit geschilderd om zo min mogelijk op te vallen achter het strekmetaal. De centrale leidingen en kanalen naar de verschillende plafondeilanden zijn door het beton gelegd.

Composiet gevel tegen met staal versterkte hsb-gevel.

Het Afsluitdijk Wadden Center heeft een gevel van wit composiet in zeshoekige vormen. Het composiet is bevestigd tegen een met staal versterkte hsb-gevel. Deze verstevigde achterconstructie was nodig vanwege de hoge windbelasting op de locatie. Aan de buitenzijde zijn composiet elementen tegen het hsb bevestigd. Deze zijn bevestigd middels een flens, waarmee twee aangrenzende elementen elkaar ook gelijk overlappen. De composiet gevel is daarmee de regenjas van het gebouw; de hsb-gevel de thermische schil.

High Light sluit aan op monumentaal dak.

In de monumentale diamantbeurs is het prestigieuze Capital C gevestigd, het nieuwe centrum voor de creatieve industrie. Verfijnd van buiten, industrieel en artistiek van binnen. De High Light spreekt het meest tot de verbeelding. De aansluiting van de High Light op het bestaande werk was een enorme klus, zowel constructief, bouwkundig als installatietechnisch. De aansluiting van het groene dak is waterdicht gemaakt door een waterkerende slabbe tegen het geïsoleerde aluminium zetwerk omhoog te zetten. Een grindbak met daaronder drainagematten op afschotisolatie zorgen ervoor dat regenwater goed afgevoerd kan worden.

Hergebruikte kozijnen.

De nieuwe kinder- en jeugdkliniek van Emergis in Kloetinge is circulair gebouwd. Veel materialen, waaronder de kozijnen zijn afkomstig van een gesloopt kantoor van Rijkswaterstaat in Terneuzen uit 2000. Het gevelontwerp is aangepast aan de beschikbare kozijnen van het RWS-kantoor. De grenen kozijnen waren nog in prima staat; wel moest de destijds gebruikte verf worden vervangen omdat deze blazen vertoonde. De kozijnen zijn in hun geheel hergebruikt, inclusief stalen kaders en horizontale stalen roosters als zonwering aan de bovenzijde. Zelfs het bestaande isolatieglas is gehandhaafd.

Gootjes en folie beschermen glas tegen roestwater

Als gevelbekleding voor Jk House koos de architect cortenstalen looproosters. Cortenstaal is relatief betaalbaar, past bij de omringende bebouwing en refereert aan het lokale verleden. Om te voorkomen dat de ramen achter de roosters door roestwater worden aangetast, is een speciaal folie op het glas aangebracht. De roosters boven al het zichtbare glas zijn voorzien van zorgvuldig gedetailleerde afwatergootjes. Op die manier zal aflopend roest(hemel)water het glas niet aantasten.

Isolatielaag afgewerkt met geglazuurde steenstrips.

Een voormalig kantoorpand is bij de transformatie naar appartementengebouw energetisch opgewaardeerd van label G naar A+. Een belangrijke ingreep daarbij was het isoleren van de buitenschil. De gevels met de kenmerkende rondingen zijn ingepakt met een buitengevelisolatiesysteem. Op de bestaande betonnen gevelelementen is een 140 mm dikke isolatielaag aangebracht. Als bekleding zijn geglazuurde steenstrips in drie verschillende tinten groen aangebracht. De geglazuurde steenstrips zijn in nauwkeurige metselverbanden aangebracht om de ronde vormen van het bestaande pand te volgen.

Intigrated solar roof  panels.

Gasless construction has been going on for several years on Heiplaat, a historic garden village surrounded by heavy industry in the middle of the port area on the south side of the Nieuwe Maas. The Hidden Geheim project comprises approximately 170 zero-on-the-meter owner-occupied homes with solar panels, among other things. These are installed in the roof on one side of the sloping hood. The other side of the roof box is covered with tiles. Skylights in between are optional.

Gesloten gevel van sandwichpanelen dient als leidingschacht

In het nieuwe kantoor van Nathan zijn installatie en bouwtechniek volledig geïntegreerd. De noordoostelijke kopgevel van het gebouw is geheel gesloten uitgevoerd. Dit is namelijk een dubbele wand die benut is als zowel verticale als horizontale leidingschacht. De buitenwand hiervan bestaat uit stalen sandwichpanelen, waarop een bekleding van tegels van betoncomposiet is aangebracht. De tegels hebben variabele afmetingen en zijn verlijmd op een geventileerde constructie met aluminium stijlen. Aan de binnenzijde is middels een glazen wand deels vrij zicht op de leidingschacht gecreëerd, om zo de installatietechniek zichtbaar te maken.

bBeglazing koud geplaatst tegen isolerend beton.

Het regiokantoor van Natuurmonumenten bij Zierikzee is uitgevoerd in isolerend glasschuimbeton. Opvallend is de manier waarop het glas geplaatst is. Het is er in feite van buitenaf ‘koud’ tegen de betonconstructie aangeplakt, met een overlap van ongeveer 100 mm. Zo’n detaillering kan dus met isolerend beton. Uiteraard is de ruit wel in een kader gevat en is aandacht besteed aan vochtwering in de aansluitingen. Als raamkader is een rvsprofiel 60 x 60 mm gebruikt, met extra constructief ingestorte ‘handjes’ aan de onderzijde. Dit kader is rondom voorzien van een rvs¬manchet dat als vochtwering is ingestort in het beton. Het kader is ook voorzien van rvs¬-stekeinden die achter de traditionele wapening zijn geklemd, met het oog op zuiging door de wind. Het kader is in zijn geheel vooraf op de wandbekisting aangebracht en ingestort.

Golvende balkonhekken.

Bij de upgrading van de buitenzijde van drie woningblokken aan de Helderse Waddenzeestraat is bij de hele de hele architectuur van de woningen gekozen voor een link met zee en strand. Zo hebben de aluminium balkonhekken een gegolfde spijl en is de steenkleur afgeleid van het zand op het strand. De oude – doorgestorte en deels inpandige – balkons zijn bij de gevellijn afgezaagd. De nieuwe balkons zijn vergroot zijn middels vloerplaten van Hi-Con ultrahogesterktebeton. De nieuwe platen zijn opgelegd op consoles aan een staalconstructie die is opgenomen in de spouw.

Historical facades of warehouse retained.

After a fire in 2014, what remained of a historic warehouse

in Leeuwarden only two facades. The two facades have been reused in the construction of the new NHL Stenden silence center. However, the monuments were not allowed to make the facades an integral part of the new building. For this reason, the historic warehouse has been rebuilt in its original form, with the original roof shape and roof pitch. The inside could be new. That is why the new frames have been placed in the existing brick outer wall. The inside consists of an HSB retention wall, with an insulated rear retention window.

Sandwichpaneel met recyclebare isolatie.

Op een bedrijventerrein in Deventer is een circulair energieneutraal bedrijfspand geplaatst op een perceel dat na 25 jaar weel geheel vrij zal worden gemaakt voor een andere functie. Om uitstoot van giftige gassen en energieverbruik te beperken is de stalen draagconstructie van de hal niet gelast, maar met moeren en bouten in elkaar gezet. De betonnen sandwichpanelen zijn geïsoleerd met BioFoam. Dit is een product dat over 25 jaar volledig kan worden gerecycled tot nieuwe isolatie.

nl_NLDutch
Powered by TranslatePress »