bouwdetails hier in Nederland

construction details charactoristic to the times the climat and materials specifications

Oud gevelbeeld blijft ondanks nieuwe gevelisolatie

Het Eiffelgebouw is na grondig herstel getransformeerd tot The Student Hotel, lofts en bedrijfsruimte. Voor de isolatie is gekozen voor een isolatielaag van 150 mm aan de buitengevel. Om het oude gevelbeeld terug te laten komen is de profilering van de oude gevel exact overgenomen. Dus met alle lisenen, vloerranden, lateien en waterslagen. Daarop is een handmatig bewerkte stuclaag aangebracht, waarin ondiepe lijnen zijn getrokken om het ambachtelijke karakter van het oude metselwerk te imiteren.

Verdiepingshoge glazen schalen

Door Redactie Bouwwereld

Een oude school nabij het Concertgebouw in Amsterdam is verbouwd tot oefenruimte voor het Concertgebouworkest: RCO House. Het gebouw heeft o.a. een ensemblezaal voor kamermuziek. Om dit mogelijk te maken zijn vier bestaande klaslokalen samengevoegd door de muren tussen twee lokalen en vloer van de eerste verdieping deels te slopen.

In de zaal is een extra binnengevel gecreëerd met verdiepingshoge glazen schalen. Deze bolle panelen zorgt voor het verspreiden van het geluid en het voorkomen van ongewenste weerkaatsingen. Ter hoogte van de oude verdiepingsvloer en de buitengevel is een beloopbare zone gemaakt t.b.v. schoonmaakwerkzaamheden.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

wel mooi maar wij zijn hier niet bij betrokken

Vloerranden weggewerkt met luifelconstructie

De vloerranden van het nieuwbouwproject Danzigerkade 125 zijn bij de voorgevel van dit gebouw weggewerkt achter een esthetische luifelconstructie, die in hoogte is samengesteld uit vier gevelbanden in de kleuren zwart, donkergrijs, lichtgrijs en wit. Kenmerkend is dat de bovenste zwarte band het meest uitkraagt en de donkergrijze, lichtgrijze en witte band steeds iets minder uitkragen. Om dit geheel stabiel in zijn vorm te houden en ook nog eens stabiel te kunnen monteren, zijn er forse staalconstructies en consoles ontwikkeld. De maatvoering luisterde nauw, want de aanzichtbreedte van de gevelbanden, ook al liggen ze terug, mocht niet verlopen.

Onopvallende ophanging voor nieuwe balkons

Een kantoor uit 1954 is getransformeerd tot woongebouw met 85 appartementen. Daarvoor waren wel nieuwe balkons nodig. De balkonplaten zijn 2,7 meter breed en 2,4 meter diep en liggen op stalen Z-profielen aan de gevel en tegen de kolommen. Verder hangen ze met stalen trekstangen aan de gevelkolommen. Om de ophanging zo onopvallend mogelijk te maken, de ankers niet aan de zijkant maar aan de bovenkant van de balkonplaat te laten aangrijpen. Ook zijn de schoren aan de bovenzijde zo laag als constructief verantwoord was met schotelankers aan de bestaande betonnen kolommen bevestigd.

Afwatering kozijn onder balkonvloer

Aan de Bilderdijkkade in Amsterdam zijn balkons aangebracht die volgens de voorschriften maximaal 500 mm mochten uitsteken. Om de ramen van de gevels te accentueren is gekozen voor een stalen kader, waar het balkon meteen in kon worden meegenomen. Om dit te kunnen realiseren was wel een vergaande detaillering en zorgvuldige uitvoering nodig. Het balkon bestaat uit stalen balken met daarop een vloerrooster. Onder het rooster is op de stalen balken een waterslag aangebracht om water vanaf het kozijn buiten het gevelvlak te leiden. Via een aantal kleine ontwateringsgaatjes kan het water weer uit de vloerconstructie lopen.

Bestaande tralieliggers hergebruikt

Het hoofdgebouw van de TU/e is zeer duurzaam gerenoveerd. Bij de verdiepingsvloeren zijn de tralieliggers hergebruikt t.b.v. de nieuwe vloeropbouw. Vanwege de akoestiek en inpassing van de installaties moesten de vloeren en plafonds wel opnieuw afgewerkt worden. Het nieuwe pakket moest aan de eisen voor geluidwerendheid voldoen, maar mochten niet te zwaar en te dik zijn. Het (klimaat)plafond bestaat o.a. uit 2 gipsvezelplaten en minerale wol. De vloer is opgebouwd uit een vloerplaat, minerale wol en twee lagen gipsvezelplaten.

Stevige dakrand met bladmotief

De halfronde uitbouw aan een monument in Leiden is voorzien van een aluminium gevelbeplating met een bladmotief. Aan de bovenzijde is een stevige dakrand gecreëerd door deze vijf keer naar voren te laten springen, waaraan het bladmotief trapsgewijs rondom is gemonteerd. Deze dakrand mocht echter niet op die manier aansluiten op het aangrenzende monument omdat die te ver naar voren sprong. Dat had namelijk mooie historische ornamenten ter plaatse van die aansluiting. Door de horizontaal verspringende dakrand ook verticaal trapsgewijs te beëindigen, is de aansluiting op de gevel zo ver mogelijk teruggelegd

Boomstammen als dragende kolommen

Een oude bastei is de basis van een nieuw museum in Nijmegen. Architectonisch en constructief vergde dat diverse hoogstandjes, waaronder tien meter hoge dragende douglas stammen. Deze stammen dragen o.a. twee houten verdiepingsvloeren. De houten vloeren zijn zo slank mogelijk gehouden en zijn 70 mm dik. De draagconstructie bestaat uit kinderbalken van massief hout en moerbalken van gelamineerd hout. Voor de verbinding van gelamineerde vloerbalken met de boomstammen is een detail ontwikkeld waarbij een stalen T-plaat aan de boom geschroefd is met lange houtschroeven die 45 graden omhoog wijzen. Het lijf van de T is als slisplaat ingelaten in de gelamineerde liggers.

nl_NLDutch
en_GBEnglish nl_NLDutch